26 Aralık 2007 Çarşamba

BAYRAMDAN SONRA İŞTE GELDİM

Merhaba,

Bir bayramı daha geride bıraktık, umarım görüştüğüm görüşemediğim herkeslerin bayramı güzel geçmiştir. Rabbim tekrarını yaşamayı hepimize nasip eylesin inşallah.

Bayram geçeli 3 gün oldu ama ben daha yeni sayfama bişeyler ekleme fırsatı bulabildim işlerin yoğunluğundan. Birde sağlık sorunlarım nedeniyle ; gerçi bunu yazmak istemiyordum ama bu sefer ki tedaviden çok memnun kaldığım için bişeyler yazmak geldi içimden. Yaklaşık 2.5 yıldır akne roza diye allerjik bir hastalık oldu bende, oğlumun doğumundan 3 ay sonra başladı yani. Erzurum da gitmediğim belki 1-2 dermatolog anca kalmıştır. Ama hiç bir çözüm bulamadığım gibi yüzümdeki döküntüler giderek artıp, yüzümde şişlikler ve anormal derecede kızarıklar oluşturdu. Son çare bir yakınım aracılığıyla birkaç ünlü kişininde cilt uzmanı olan bir dermatalogdan 2006 Ağustos ayında randevu alıp İstanbul ' a gittim tedavi için. Tedavi ilk 4-5 ay çok güzel sonuç verdi. Ama geçtiğimiz Şubat ayından sonra döküntüler tekrar gün yüzüne çıkıp hızla arttı. Tabi bu arada yine burada birkaç dr.a daha göründüm ama teşhis de tedavide aynı; yani sonuç kocaman bir sıfırrrrrrrrrrr. Nihayet geçenlerde birkaç kişiden ismini duyduğum , son olarak da bir arkadaşımın bir ısrarı üzerine başka bir dr.a gittim. İçimde bir güven oluştu daha gitmeden yaklaşık 15 gün önce tedaviye başladık şuan gözle görülür bir iyileşme söz konusu. İnşallah eskisi gibi tekrar olmaz ve yüzümdeki kızarıklar da geçer. İnanın daha 3 yaşındaki oğlum bile bu hastalığa çok üzülüyor. Bana bu sabah anne dr.a git yüzün iyileşsin diyor. Şimdi bu anlatımlardan sonra belki bazılarınız problemin çok ciddi bişey olduğunu sanacak ama değil. Beni üzen kesin bir tedavi olmaması idi. Şayet tedavim kesin iyi sonuçlanırsa sevgili doktoruma burdan teşekkür etmek şimdiden bana borç olsun. Sanırım bu kadar yeter.




Şimdi mantı tarifime geçeyim, geçenlerde oğlum ve eşim için bir süpriz yapayım dedim. Malum ben oklava ile yufka açmayı bilmiyorum. O nedenle yemek sitelerini dolaşıp merdane ile mantı yufkası açan var mı diye araştırdım. Nihayet bir arkadaşın sitesinde buldum ve bana cesaret geldi. Eee artık bu cesaretle mutfağa girip kolları sıvadım. Buyrun sizde bakın olmuş mu olmamış mı?






MANTI

MALZEMELER
Hamur malzemesi:
2 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı ılık su
İç malzemesi:
250 gr kıyma
2 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
tuz
Üzeri için :
1 kase yoğurt
1 kase salçalı sos
kırmızı biber
nane
NASIL MI YAPTIM ?
İlk önce hamuru için derin bir karıştırma kabına bir yumurtayı kırıp, tuzu ilave edip yavaş yavaş ununu ekleyip kaşıkla karıştırdıkdan sonra suyuda azar azar ilave edip hamuru elimle güzelce yoğurdum. Hamuru çok sert de olmayacak yumuşak da olmayacak. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlenmeye bıraktım. Bu arada iç harcı için soğanları rondodan geçirip kıymaya ilave ettim, tuzunu ve karabiberini de ekledikden sonra kıymayı 1-2 dk elimle karıştırıp harcımı hazırladım. Dinlenen hamuru iki eşit beze yaptım, tezgahın üzerini unlayıp bezeleri teker teker merdane ile açtım. Açtığım yufkaları önce uzun şeritler, sonra da küçük kareler şeklinde kesip hazırladığım iç harçdan bu küçük karelerin içerisine nohut kadar koyup hamurları bohça şeklinde kapattım. Haşlama zamanına kadar mantıları kağıt serili bir tepsiye dizip kuru bir yerde beklettim. Tencereye kaynamış suyu kaynar vaziyetde koyup tuz ilave ettim ve mantıları teker teker kayanayan suyun içine attım. Yaklaşık 15-20 dk.kaynadıkdan sonra mantıları bir süzgeç yardımı ile sudan alıp, hafif yağlanmış borcam tepsiye döktüm. En son olarakda üzerine eritilmiş tereyağı ve arzuya bağlı olarak salçalı sos ile yoğurt dökerek afiyetle yedik....
Ne kadar ballandıra ballandıra anlattım demi; oysa ki hepinizin bildiği mantı işte. Ama ben ilk defa yaptım ya ondan bu kadar uzun anlattım heralde :)))))




c

17 Aralık 2007 Pazartesi

KESTANE PÜRELİ PASTA

Merhabalar,
Yoğun bir haftayı geride bıraktık ve daha yoğun bir haftaya girdik. Malum bayram dolayısıyla bütün bayanlar gibi bende evde harıl harıl çalışıyorum bir yandan da blogları dolaşıp değişik tarifler arıyorum, bayram da gelecek misafirler için tabii ki. Bir sürü tarif çıktısı aldım ama daha ne yapacağım konusunda inanın hiçbir fikrim yok çünkü hepsi birbirinden harika şeyler. İnsanın bu kadar hamarat arkadaşları oldumu bu kadar çok da alternatifi olur tabi ki. Neyse ne yaparsam bayram sonrası burdan sizlere sunmak boynumun borcu olsun.

Evet Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği hızla devam ediyor ve 8.hafta sahibeliğini sevgili arkadaşım Ayşe'cim yapıyormuş. Canım beni de davet etmiş ve ben de şu an işim yokken hemen davetine cevap vermek istedim.


KESTANE PÜRELİ PASTA










MALZEMELER

1 paket hazır pasta keki (sade)
2 paket sıvı krema (sek marka olan kullandım ben)
5-6 yemek kaşığı pudra şekeri
4-5 tatlı kaşığı kestane püresi
1 paket bitter çikolata
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
yarım çay bardağı damla çikolata
1.5 su bardağı ılık süt




NASIL MI YAPTIM?

Sıvı kremayı derince bir kaba alıp içerisine pudra şekerini ve eritilmiş bitter çikolatayı katıp 4-5 dakika mikserle çırptım. Daha sonra kestane püresini ilave edip 4-5 dakika daha çırptım. Kremayı hazırladıkdan sonra pasta kekinin bir katını alıp ılık sütü her tarafına gezdirdim ve kremadan kaşıkla üzerine yaydım ve kremanın üzerine damla çikolata da ilave ettikden sonra, diğer kekide üzerine kapatıp sütle onuda birazcık ıslatıp, kalan krema ile pastanın üzerini ve kenarlarını kapladım. Sıkma torbasına 1 yemek kaşığı kadar kestane püresi koyup pastanın üzerini süsledim, kenarlarıda ceviz kırıklarıyla süsleyip, tekrar en üste damla çikolata serpiştirip buzdolabında 4-5 saat beklettikden sonra afiyetle yedik vallaaaaa :)))))

Afiyet olsun ...........