26 Aralık 2007 Çarşamba

BAYRAMDAN SONRA İŞTE GELDİM

Merhaba,

Bir bayramı daha geride bıraktık, umarım görüştüğüm görüşemediğim herkeslerin bayramı güzel geçmiştir. Rabbim tekrarını yaşamayı hepimize nasip eylesin inşallah.

Bayram geçeli 3 gün oldu ama ben daha yeni sayfama bişeyler ekleme fırsatı bulabildim işlerin yoğunluğundan. Birde sağlık sorunlarım nedeniyle ; gerçi bunu yazmak istemiyordum ama bu sefer ki tedaviden çok memnun kaldığım için bişeyler yazmak geldi içimden. Yaklaşık 2.5 yıldır akne roza diye allerjik bir hastalık oldu bende, oğlumun doğumundan 3 ay sonra başladı yani. Erzurum da gitmediğim belki 1-2 dermatolog anca kalmıştır. Ama hiç bir çözüm bulamadığım gibi yüzümdeki döküntüler giderek artıp, yüzümde şişlikler ve anormal derecede kızarıklar oluşturdu. Son çare bir yakınım aracılığıyla birkaç ünlü kişininde cilt uzmanı olan bir dermatalogdan 2006 Ağustos ayında randevu alıp İstanbul ' a gittim tedavi için. Tedavi ilk 4-5 ay çok güzel sonuç verdi. Ama geçtiğimiz Şubat ayından sonra döküntüler tekrar gün yüzüne çıkıp hızla arttı. Tabi bu arada yine burada birkaç dr.a daha göründüm ama teşhis de tedavide aynı; yani sonuç kocaman bir sıfırrrrrrrrrrr. Nihayet geçenlerde birkaç kişiden ismini duyduğum , son olarak da bir arkadaşımın bir ısrarı üzerine başka bir dr.a gittim. İçimde bir güven oluştu daha gitmeden yaklaşık 15 gün önce tedaviye başladık şuan gözle görülür bir iyileşme söz konusu. İnşallah eskisi gibi tekrar olmaz ve yüzümdeki kızarıklar da geçer. İnanın daha 3 yaşındaki oğlum bile bu hastalığa çok üzülüyor. Bana bu sabah anne dr.a git yüzün iyileşsin diyor. Şimdi bu anlatımlardan sonra belki bazılarınız problemin çok ciddi bişey olduğunu sanacak ama değil. Beni üzen kesin bir tedavi olmaması idi. Şayet tedavim kesin iyi sonuçlanırsa sevgili doktoruma burdan teşekkür etmek şimdiden bana borç olsun. Sanırım bu kadar yeter.




Şimdi mantı tarifime geçeyim, geçenlerde oğlum ve eşim için bir süpriz yapayım dedim. Malum ben oklava ile yufka açmayı bilmiyorum. O nedenle yemek sitelerini dolaşıp merdane ile mantı yufkası açan var mı diye araştırdım. Nihayet bir arkadaşın sitesinde buldum ve bana cesaret geldi. Eee artık bu cesaretle mutfağa girip kolları sıvadım. Buyrun sizde bakın olmuş mu olmamış mı?






MANTI

MALZEMELER
Hamur malzemesi:
2 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı ılık su
İç malzemesi:
250 gr kıyma
2 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
tuz
Üzeri için :
1 kase yoğurt
1 kase salçalı sos
kırmızı biber
nane
NASIL MI YAPTIM ?
İlk önce hamuru için derin bir karıştırma kabına bir yumurtayı kırıp, tuzu ilave edip yavaş yavaş ununu ekleyip kaşıkla karıştırdıkdan sonra suyuda azar azar ilave edip hamuru elimle güzelce yoğurdum. Hamuru çok sert de olmayacak yumuşak da olmayacak. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlenmeye bıraktım. Bu arada iç harcı için soğanları rondodan geçirip kıymaya ilave ettim, tuzunu ve karabiberini de ekledikden sonra kıymayı 1-2 dk elimle karıştırıp harcımı hazırladım. Dinlenen hamuru iki eşit beze yaptım, tezgahın üzerini unlayıp bezeleri teker teker merdane ile açtım. Açtığım yufkaları önce uzun şeritler, sonra da küçük kareler şeklinde kesip hazırladığım iç harçdan bu küçük karelerin içerisine nohut kadar koyup hamurları bohça şeklinde kapattım. Haşlama zamanına kadar mantıları kağıt serili bir tepsiye dizip kuru bir yerde beklettim. Tencereye kaynamış suyu kaynar vaziyetde koyup tuz ilave ettim ve mantıları teker teker kayanayan suyun içine attım. Yaklaşık 15-20 dk.kaynadıkdan sonra mantıları bir süzgeç yardımı ile sudan alıp, hafif yağlanmış borcam tepsiye döktüm. En son olarakda üzerine eritilmiş tereyağı ve arzuya bağlı olarak salçalı sos ile yoğurt dökerek afiyetle yedik....
Ne kadar ballandıra ballandıra anlattım demi; oysa ki hepinizin bildiği mantı işte. Ama ben ilk defa yaptım ya ondan bu kadar uzun anlattım heralde :)))))




c

23 yorum:

Adsız dedi ki...

mmmmmmmm ne kadar güzel görünüyor ellerine sağlık canımcım muhteşem ötesi.

Özlem'den Sevgiler...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Canım benim Rabbim daha beterlerinden saklasın.Sadaka ver bolbol.İnşallah kalıcı bir sonuç alırsınnnnn...

Mantıda nefis ımmm,yemede yanında yat yani:)

ab-ı hayat dedi ki...

Öncelikle geçmiş olsun,umarım en kısa zamanda geçer rahatsızlığın.

Mantı nefis görünüyor,ellerine sağlık.Ben de birkaç kez denedim mantı yapmayı ama açarken zorlandım.


sevgiler....

Adsız dedi ki...

Cok gecmis olsun canim,hastaligin icin üzüldüm ama tedavinden olumlu sonuclar aldigin icinse sevindim.Insallah bu rahatsizligin iyice gecer ve rahatlarsin.Mantin da sahane olmus,ellerine saglik canim.

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Çok geçmiş olsun.Tedavisi olmayan o kadar çok hastalık var ki.Yüzyıllar önce hastalıklar insanları nasıl üzüyorsa,bugün de aynı şekilde üzüyor.Yüce Allah sabrımızı ve kulluğumuzu sınıyor.Bu arada google'dan baktım.Sizin hastalığınız kendiliğinden iyileşiyormuş:)Umarım tez zamanda iyileşir.Mantı çok güzel görünüyor.Ben de sık sık yaparım.Elinize sağlık.

ebrulitatlar dedi ki...

Nagehan'cım çook geçmiş olsun canım. Benim oğlumdada cilt rahatsızlığı var. Gitmediğimiz doktor, yapmadığımız tedavi kalmadı. Aktarlar ikinci kapımız oldu inanki. Doktorların dediğine göre bu tür hastalıkların kaynağı tamamiyle stres.İçinizdeki sıkıntıları giderirseniz hastalıktada iyileşme başlıyor. Seninkide bundan kaynaklanabilir. Ama bizim yaptığımız tedavilerde bitkilerle yaptığımız karışımların her zaman daha iyi sonuç verdiğini söyleyebilirim. Ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyorum. Allah şifa versin sana ve herkese.
Mantında nefis olmuş. Elde açma gibisi varmı. Ellerine sağlık. Sevgiler..

NiNo dedi ki...

canim bencede birde kendin dene sevilmezmi bu kofteler ya :D demek burcdasiz cok sevindim :) gerci ben burcumu pek sevmiyorum ama olsun hade :D

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

çok geçmiş olsun canım..
mantıda nefis görünüyor ellerine sağlık öpüyorum

MAVİ VE PORTAKAL dedi ki...

2008 sana ailene ve sevdiklerine mutluluk huzur ve sağlık getirsin inşallah.

hdidem95 dedi ki...

merhaba Bembeyaz yağan kar, ne yaşanmışsa yaşansın örter geçmişin hatalarını... Yeni bir gelecek sunar bize ve yeni bir başlangıç... Yeni yılın tüm insanlığa ve ülkemize barış, mutluluk getirmesi dileğiyle yeni yılınızı kutlarım. Her şey gönlünüzce olsun!canım kremin adı yok bitkisel bir krem özel yapılıyor

belgin kıral dedi ki...

canım benim,
günlerdir hotmailim açılmadı ben de farkına varmadım bu yorumun kusura bakma, bugün biraz temizleyeyim dedim baktım ki açılmamış bir yorum:)))
burada sadece yedekleme ve resimleri yüklemek için kullandığım bir blog bu; fazla ilgilenmiyorum anlayacağın:))
sevgilerimle canım

Adsız dedi ki...

Yeni yılın sana ve sevdiklerine sağlık, mutluluk, neşe, başarı, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim.Tüm dostların yeni yılı kutlu olsun...:))
Kucak dolusu sevgiler, öpücükler

www.yenitadlar.blogcu.com

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

Her yeniyıl bir başka güzel.. 2008 yeniyıl sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsın. Yeniyılınız kutlu olsun...sevgiler

banu kırmızıgül dedi ki...

canım benim nefis olmus. ellerine sağlık.
2008 yılı sağlık, mutluluk ve basarı getirsin. sevgilerimle.

ab-ı hayat dedi ki...

2008 yılının hayatınıza sağlık,başarı,mutluluk,huzur ve hayal ettiğiniz tüm güzellikleri getirmesi dileğiyle….



Sevgiler….

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Sağlıklı,hayırlı,huzurlu yıllar diliyorum canım..

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Yeni yılın size ve tüm sevdiklerinize sağlık, mutluluk, neşe, başarı, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Mutlu Yıllar...

LeYYa dedi ki...

çok geçmiş olsun güzelim.tez zamanda şifa bulmanı dilerim mevladan.öle böle mantıyı yapmışsın amaaa))eline sağlık bende yufka açamayanlardanım.cesaret mi geldi nee))

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

çok geçmiş olsun canım çoook...iyi olursun inşallah biran önce...

mantıda nefis olmuş ellerine kollarına sağlık canım...öpüyorum

Disalce dedi ki...

canıım..geçmiş olsun....

cilt diğer yerler gibi değilki...görünen bir yer...
yılbaşı bile geçti şuan...inşallah bugüne kadar geçmiştir....

acil şifalar diliyorum hayatım...
bu ara mantı harika görünüyor.....ellerine sağlık.......

inci dedi ki...

canım arkadaşım çok geçmişler olsun...Allah'tan acil şifalar dilerim...mantın harika olmuş,ellerine sağlık canım....oğluşunla afiyetle yersiniz inşallah :))kendine dikkat et canım....yeni yılını candan kutlarım:)

Adsız dedi ki...

sevgili nagehan hanım bendede akne roza denilen hastalıktan vardı roza diye bir merhem var onu düzenli kullanın allaha şükür benimki geçti inşallah sizinkide geçer